Piața de capital

15 companii românești premiate la Gala BVB Arena 2024

Pe 26 septembrie 2024, scena de la Gala BVB Arena a fost martora unui moment deosebit pentru antreprenoriatul românesc. Evenimentul, organizat de Bursa de Valori București (BVB) în colaborare cu partenerii săi, a avut ca scop promovarea și recunoașterea companiilor locale de succes, selectate prin intermediul programului BVB Arena, cunoscut anterior sub numele „Made in Romania”. Programul a fost inițiat în 2017, iar anul acesta a primit o nouă identitate și o nouă denumire, consolidând astfel poziția Bursei ca principal canal de finanțare pentru companiile românești.

În cadrul galei din 2024, 15 companii au fost nominalizate pentru contribuțiile lor remarcabile în diverse sectoare economice, inclusiv construcții, agricultură, educație, transport, IT&C, industrie alimentară și altele. Dintre acestea, trei companii au fost selectate prin votul publicului, iar restul de douăsprezece au fost alese de un juriu format din experți din diverse domenii. Companiile finaliste, ordonate alfabetic, sunt: Abund Berry (agricultură), Alezzi Beach Resort (construcții), Autonom (transport), BlueSpace Technology (auto), Bookzone (educație), Boromir (industrie alimentară), Edus Platform (IT&C), Eturia (turism), evoMAG (comerț), Ferma cu Omenie (FMCG), IT Genetics (IT&C), Ivatherm (sănătate), Mindit Services (IT&C), Perla Harghitei (industrie alimentară) și Răzvan Idicel (industrie alimentară).

Proiectul BVB Arena 2024 a debutat în luna aprilie, iar companiile participante au avut ocazia să fie nominalizate de antreprenori, angajați și parteneri de afaceri. În prima etapă a proiectului, desfășurată între aprilie și mai, au fost nominalizate companii promițătoare, iar în luna iunie s-au selectat cele 50 de semifinaliste. Publicul a avut un rol activ în alegerea companiilor, cele mai votate trei fiind direct calificate în finală.

Acest program, acum în a șaptea sa ediție, a reușit să construiască o comunitate solidă de antreprenori care contribuie la dezvoltarea economiei locale. În cadrul acestuia, companiile au acces la resurse financiare, la expertiza și consultanța necesară pentru dezvoltarea afacerilor. Conform declarației lui Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București, programul oferă o platformă solidă prin care antreprenorii sunt aduși în lumina reflectoarelor, crescându-și astfel vizibilitatea și accesul la oportunități de finanțare.

Adrian Tănase, CEO-ul BVB, a subliniat importanța acestui proiect în construirea unei punți de legătură între piața de capital și antreprenoriatul românesc. De la lansarea sa în 2017, programul a strâns peste 1200 de companii nominalizate, iar 20 dintre finaliste și semifinaliste au reușit să obțină finanțări în valoare totală de 236 de milioane de euro. Ediția din acest an a atras un număr impresionant de participanți, iar cele 15 companii finaliste se alătură celor peste 1500 de firme care au beneficiat de resursele oferite de BVB Arena.

Gala din 26 septembrie a marcat un moment important în evoluția proiectului, însă nu este sfârșitul. Urmează o serie de workshopuri dedicate companiilor finaliste și semifinaliste, care vor avea loc în lunile octombrie și noiembrie. Aceste workshopuri oferă participanților ocazia de a învăța din experiența partenerilor programului și de a acumula cunoștințe esențiale în diverse arii de activitate. În 2024, proiectul este sprijinit de parteneri precum CEC Bank, BRK Financial Group, European Bank for Reconstruction and Development, Banca Transilvania și alții, alături de susținători precum Autoritatea de Supraveghere Financiară și Institutul de Studii Financiare.

La începutul anului 2025, povestile celor 15 companii finaliste vor fi publicate într-o carte dedicată succeselor antreprenoriale din cadrul BVB Arena, iar detalii suplimentare vor putea fi ascultate într-un podcast special, disponibil pe Youtube și Spotify. Astfel, BVB Arena continuă să fie un catalizator pentru creșterea și dezvoltarea afacerilor românești, oferindu-le o platformă prin care să își facă vocea auzită în fața unui public larg și a investitorilor din întreaga lume.