FinNews

Rezultatele financiare BT la 30 septembrie 2021

Banca Transilvania isi intareste leadershipul in piata bancara si sustine revenirea economica printr-o dinamica a finantarilor peste media pietei

  • Soldul creditelor acordate de Grupul BT a crescut cu 2,4 miliarde lei pe parcursul celui de al treilea trimestru, ajungand la 46,8 miliarde lei. In primele noua luni, soldul creditelor acordare de Grupul BT a crescut cu aproximativ 4,7 miliarde lei.
  • Banca Transilvania a acordat peste 166.000 credite catre populatie (din care aproape 11.000 sunt credite imobiliare) si a creditat peste 13.700 companii.
  • Banca a continuat sa fie partener preferat in programele de garantii cu finantare europeana si in programele guvernamentale IMM Invest, Agro IMM Invest si Prima Casa.
  • Numarul de clienti al bancii a crescut cu peste 133.000 de la inceputul anului, +4% la persoane fizice si +3% la persoane juridice.

“Continuam cresterea finantarilor si a operatiunilor semnificativ peste media pietei si contribuim la relansarea economiei si a societatii, castigand in acelasi timp cota de piata. Le multumesc colegilor din BT – impreuna procesam un volum covarsitor de operatiuni si numerar si servim zilnic sute de mii de clienti, online si in unitati. BT este o banca romaneasca, banca romanilor, un campion local si un exemplu ca atunci cand ai ambitie, curaj si profesionalism, reusesti. Continuam investitiile – in oameni, unitati si tehnologie pentru a oferi clientilor nostri cea mai buna experienta si continuam cresterea business-ului si a finantarilor”, afirma Ömer Tetik, Director General, Banca Transilvania.

Profitul net consolidat al Grupului BT este de 1.669 milioane lei, din care 1.474 milioane lei este al bancii, iar aproximativ 195 milioane de lei este al subsidiarelor si participatiilor de capital. Activele Grupului Financiar Banca Transilvania au ajuns la 118 miliarde lei la finalul trimestrului trei din acest an, in crestere cu 9,7% fata de inceputul anului.

Creditele Bancii Transilvania au crescut pana la 45 miliarde lei. In trimestrul trei, ritmul de creditare a fost in continuare sustinut, cu aproape 1.000 de credite retail noi pe zi, banca ajungand la peste 1,1 milioane de clienti creditati (persoane fizice si companii). Comparand cu inceputul anului, creditele nete pentru persoanele fizice au crescut cu 10% (ajungand la 25,3 miliarde lei), iar cele pentru persoanele juridice, cu peste 13% (pana la 19,7 miliarde lei).

Divizia Agribusiness si Divizia pentru Medici au inregistrat, in continuare, cresteri mult peste medie. Finantarile de factoring beneficiaza de un interes sporit din partea bancii, volumele rulate inregistrand un avans de 17% in primele noua luni. Peste 1.200 de companii folosesc solutiile de factoring ale Bancii Transilvania.
Depozitele clientilor la nivel de grup au ajuns la 99,4 miliarde lei (in crestere cu 9,3% fata de inceputul anului), din care 67,8 miliarde lei sunt economiile persoanelor fizice, iar 31,6 miliarde lei, ale persoanelor juridice.

Numarul de clienti ai bancii a crescut cu aproape 4% fata de la inceputul anului, +4% persoane fizice si +3% persoane juridice. Banca are aproximativ 3,2 milioane de clienti retail, 360.000 de clienti IMM&Micro si peste 11.000 de clienti corporate activi.

Focus pe produse prietenoase cu mediul si pe solutii sustenabile

In trimestrul trei din acest an, Banca Transilvania a dat startul transformarii sustenabile pe piata cardurilor prin Visa Classic, card realizat din plastic reciclat si elemente biodegradabile. De asemenea, a lansat cardul de cumparaturi STAR Forte 100% online, in super-aplicatia BT Pay: in aproximativ 10 minute clientii pot obtine cardul virtual si il pot utiliza direct la plata cumparaturilor.

Tot in aceasta perioada, Banca Transilvania si-a continuat focusul pentru lansarea de produse de finantare green cu un produs de credit nevoi personale verde. In aceeasi directie, BT Leasing (BTL) a continuat incurajarea trecerii la optiuni prietenoase cu mediul, iar clientii care au optat pentru masini electrice sau PHEV benefiaza de dobanzi mai bune. Aceste tipuri de masini au ajuns la peste 25% din finantarile acordate de BTL in primele noua luni.

Alte detalii financiare

Eficienta operationala a bancii se pastreaza la nivel confortabil si este de 47%. Rata expunerilor neperformante, conform indicatorului EBA, este de 3,43% la 30 septembrie 2021. Gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante conform standardelor EBA este de 147%. In 9 luni din 2021, soldul provizioanelor a crescut cu 8,7% pana la 3.466 milioane lei, comparativ cu soldul de la finalul anului 2020 (3.190 milioane lei).

Solvabilitatea bancii fara profitul anului 2021 este de 21,35%, iar cu profitul inclus aceasta este de 22,42%. Impozitele totale platite de Banca Transilvania in primele noua luni ale anului depasesc 570 de milioane lei.

BT, peste 70% actionariat romanesc

In octombrie a.c., banca a distribuit dividente in numerar din profitul anului 2020, precum si din rezervele altor ani, in suma totala de 500 de milioane de lei. Tot in octombrie a.c., banca a marcat 24 de ani pe piata de capital. Banca Transilvania are peste 30.000 de actionari si peste 70% actionariat romanesc. In special pentru actionari si investitori, banca a lansat BT Research, un centru online in care se pot accesa rapoarte de analiza macroeconomica, care prezinta evolutii, trenduri si perspective pentru Romania, Zona Euro si SUA.