Irina Niță, Șef Departament Modelare, Alpha Bank Romania: Meseria mea este una în continuă dezvoltare și îmbină cunoștințe din mai multe domenii
Visul foarte multor tineri cu înclinaţie către partea de economic și care au abilități către analiză matematică și chiar informatică este și va fi acela de a lucra într-o bancă. Iar motivația nu ține doar de faptul că e o meserie respectată cu o titulatură ce “sună impunător”. Partea teoretică, dobândită pe băncile şcolii, este doar începutul unui proces de învăţare, iar cei care se ocupă de pregătirea „la locul de muncă” a viitorilor bancheri au practic reţete adaptate atât specializărilor din banking cât şi abilităţilor fiecărei persoane. După cum vă spuneam într-un material anterior, ne dorim să arătăm cititorilor, în general, și celor interesați de domeniu, în particular, cum se schimbă meseria de bancher şi cum se vede acest lucru din incubatorul ce pregăteşte noile generaţii – departamentul de resurse umane. Și am pornit identificând împreună cu specialiștii din Alpha Bank câteva „meserii” sau „specializări” noi din banking. Astăzi ne vom opri asupra celei dintâi: Analist Risc, Departament Modelare , scrie jurnalistul Norel Moise pe blogul fineco24news.
Deși din exterior poate sună complicat, pompos chiar, luarea unor decizii pe termen lung într-o bancă este strâns legată de ceea ce „produc” cei care se ocupă de modelarea riscurilor și găsirea, prin intermediul unor ecuații mai simple sau mai complicate, a unor căi de minimizare a lor. Mulți bancheri din clasa top management consideră că aceasta este una din pozițiile esențiale la nivelul oricărei industrii, cu atât mai mult la nivelul industriei financiare.
Una din pozițiile cheie la nivelul industriei financiare este Analistul de Risc, în special in zona de Modelare Financiară, verigă importantă de legătură între Direcția Risc a unei bănci și diviziile de business. Fiind o persoană care trebuie să asigure suportul tehnic de procesare a unor date financiare în baza cărora se iau decizii majore, Analistul de Risc trebuie să cunoască deopotrivă lumea financiară, produsele, procesele financiare și sistemele tehnologice implicate, dar și analiză statistică și de modelare la nivel avansat. Plastic vorbind, analistul de risc e un ciclop cu trei ochi (finanțe, statistică, IT). Un analist de risc foarte performant în zona de modelare este un must-have talent al oricărei companii financiare.
O parte din competențele lui se dezvoltă lucrând direct cu procesele și bazele de date din organizații, iar cealaltă parte reprezintă know-how tehnic din arsenalul propriu: codare, analiză statistică și modelare financiară.
Citește continuarea și comentează pe FinEco24News