Raport PwC: Viitorul plăților este fără numerar, volumul tranzacțiilor digitale se va tripla până în 2030

Volumul de plăți fără numerar la nivel global aproape se va dubla până în 2025, față de nivelul din 2020, ajungând la 1,9 trilioane tranzacții, și se va tripla până în 2030, ca urmare a schimbărilor aduse de pandemie, potrivit unei analize realizate de PwC și Strategy &, departamentul de strategie globală din rețeaua PwC. În 2020, au fost efectuate peste un trilion de tranzacții.

”Plățile digitale, cum sunt cele efectuate cu telefonul mobil, cumpărarea unui bilet de autobuz prin SMS sau utilizarea unui cod QR pentru achitarea unor servicii erau posibile și înainte de pandemie. Ulterior, au accelerat puternic pentru că oamenii au evitat utilizarea numerarului în magazinele fizice și au apelat mai mult la comerțul online. Și observăm că trendul va continua și în următorii zece ani, iar industria financiară va trece printr-o transformare semnificativă pentru a ține pasul”, a declarat Diana Coroabă, Partener PwC România, Lider servicii financiare.

Regiunea Asia-Pacific va înregistra cea mai rapidă creștere a volumului tranzacțiilor fără numerar, de 109% până în 2025 și apoi de 76% până în 2030, urmată de Africa (78%, 64%), Europa (64%, 39%) și America Latină (52%, 48%). În schimb, SUA și Canada vor avea un ritm mai lent (43%, 35%).

În cel mai recent sondaj PwC realizat la nivel global în rândul băncilor și al fintech-urilor, 89% dintre respondenți au fost de acord că orientarea către comerțul electronic va continua și vor fi necesare investiții semnificative în soluții de plată online. Mai mult, 97% spun că va exista o orientare tot mai mare către plățile în timp real.

De asemenea, estimările arată că portofelele electronice vor reprezenta mai mult de jumătate din toate plățile efectuate în comerțul online de la nivel global până în 2024, consumatorii trecând de la carduri la tranzacții bazate pe conturi și coduri QR, potrivit FIS, un grup de tehnologie pentru servicii financiare.

Potrivit raportului, principalul atu în trecerea la plățile digitale sunt datele, care creează noi fluxuri de venituri pentru organizațiile financiare, dar care le expun și la riscuri de securitate cibernetică și confidențialitate a datelor. Plățile electronice generează aproximativ 90% din datele despre clienți utile pentru bănci, respectiv informații despre cine cumpără, ce, cât și când.

Privind în perspectivă, 86% dintre respondenți cred că furnizorii tradiționali de plăți vor colabora cu fintech-urile sau companiile de tehnologie pentru soluții inovatoare de plăți.

Raportul global poate fi citit aici.

finnews

Recent Posts

De ce RoPay este un pas esențial pentru digitalizarea financiară din România

Într-o lume în care digitalizarea redefinește constant serviciile financiare, România face un pas semnificativ înainte…

4 zile ago

15 companii românești premiate la Gala BVB Arena 2024

Pe 26 septembrie 2024, scena de la Gala BVB Arena a fost martora unui moment…

2 luni ago

Concurs de educație financiară și digitală la Ploiești în cadrul campaniei #DreptulLaBanking

În perioada 3-5 octombrie 2024, locuitorii din Ploiești au ocazia să își testeze cunoștințele de…

2 luni ago

Indicele BET se extinde cu două companii noi

Astăzi, 23 septembrie, Bursa de Valori București (BVB) a anunțat extinderea indicelui său principal, BET,…

2 luni ago

Cum să deschizi un cont bancar pentru copilul tău la Exim Banca Românească

Exim Banca Românească a lansat recent un produs inovator destinat celor mici, contul ABC, care…

3 luni ago

Profitul net al tbi bank atinge 23,2 milioane euro în S1 2024, marcând o creștere de peste 17%

tbi bank a raportat rezultate financiare impresionante pentru prima jumătate a anului 2024, consolidându-și poziția…

3 luni ago