Riscurile macroeconomice: nivel ridicat pentru companiile de asigurare din UE

Tabloul riscurilor pentru sectorul asigurărilor din UE, în baza datelor Solvency II aferente trimestrului IV al anului 2020, indică faptul că expunerile societăților de asigurări la riscurile macro rămân la un nivel ridicat, se arată în cel mai recent Raport de tendințe și riscuri pe piețele financiare, elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Supraveghetorii europeni se așteaptă la o creștere a riscurilor de credit în următoarele 12 luni, reflectând îngrijorările legate de îndatorarea corporativă.

În ceea ce privește riscul macro, estimările privind evoluția PIB-ului și a ratei inflației au consemnat revizuiri în creștere, iar piețele financiare au rămas stabile, pe fondul unei creșteri a volatilității obligațiunilor și a îngrijorărilor față de investițiile imobiliare comerciale.

Pozițiile de solvabilitate ale asigurărilor de viață au înregistrat o îmbunătățire, pe când cele ale asigurărilor generale s-au deteriorat.

Profitabilitatea societăților de asigurări, măsurată prin randamentul activelor și excedentul activelor față de datorii, s-a îmbunătățit ca urmare a performanțelor de piață pozitive.

Cu toate acestea, profitabilitatea societăților de asigurări este mai mică comparativ cu nivelurile înregistrate înainte de pandemia COVID-19. Riscurile de asigurare se mențin la nivel mediu în ciuda deteriorării anumitor indicatori, același nivel fiind păstrat și în ceea ce privește percepțiile de piață.

În România, la finalul anului 2020, companiile de asigurări și-au orientat 79% din investiții în obligațiuni guvernamentale, în vreme ce în SEE doar 31% din investiții au fost în obligațiuni guvernamentale și un procent de 27% în obligațiuni corporative.

Mai multe detalii despre riscurile și tendințele săptămânii pe piețele financiare găsiți în ediția nr. 19/12.05.2021 – Raportul Tendințe și riscuri pe piețele financiare locale și internaționale, ce poate fi accesat AICI.

finnews

Recent Posts

Cum a evoluat Bittnet Group în primul deceniu pe piața de capital din România

Bittnet Group marchează un moment de referință în istoria sa, aniversând 10 ani de la…

4 zile ago

Sectorul bancar și intermedierea financiară în România – concluzii din discursul lui Leonardo Badea, prim-viceguvernator BNR

Intermedierea financiară reprezintă un element esențial al unei economii funcționale, exprimând legătura dintre sectorul bancar…

2 săptămâni ago

Liderul bancar Sergiu Oprescu, desemnat Președinte EMF: O decizie strategică pentru Europa

The European Mortgage Federation – European Covered Bond Council (EMF-ECBC) a anunțat noile numiri aprobate…

3 săptămâni ago

Statul român lansază BID pentru creșterea economică și finanțarea sustenabilă

Banca de Investiții și Dezvoltare reprezintă un pas esențial pentru consolidarea economiei românești, având misiunea…

3 săptămâni ago

Performanțe record pentru Allianz-Țiriac în 2024

Performanțe record pentru Allianz-Țiriac în 2024: creștere de 20% pe segmentul asigurărilor de viață și…

4 săptămâni ago

tbi bank atinge un nou record financiar în 2024: Creștere de 18% a profitului net și peste 1 milion de credite acordate

tbi bank demonstrează încă o dată că strategia sa axată pe nevoile reale ale clienților…

o lună ago